Може ли да ползвам темата, да попитам - какво се прави с наградите, получени от мероприятия, фестивали.Осчетоводяват ли се?Изчитайки чл. 21 от ЗНЧ "Чл. 21. Читалищата набират средства от следните източници:
1. членски внос;
2. (доп. - ДВ, бр. 42 от 2009 г.) културно-просветна и информационна дейност;
3. субсидия от държавния и общинските бюджети;
4. наеми от движимо и недвижимо имущество;
5. дарения и завещания;
6. други приходи."...., ал 2 ми формира въпрос
Ами не ги отчитайте тези документи и подайте 1010а - без дейност,според емн.
Предварително се извинявам,колеги,ако темата се повтаря!Въпросът ми е за търговско представителство на чуждестранно лице,без право на упражняване на стопанска дейност.Същото е регистрирано в регистър Булстат,както е редно.Та питането ми е дали обявява ГФО, и може би в икономическо издание?След като не е регистрирано по ТЗ нама как да обяви в ТР.
Колеги,чудя се дали търговията на стокова борса,т.е.,търговия на едро,попада в обхвата на прил.4 от ЗМДТ за патентните дейности.В т.3 е цитирана търговия на дребно до 100 кв.м.И въпросът ми е дали,ако ЕТ има магазин,за който ще се облага с патентен данък и ще си подаде декларация за обекта,трябва да подаде такава и за търговията на едро?Т.к.,да декларира патентна дейност на два обекта.Или, след като в прил.4 не е визирана търговия на едро ще се облага по общия руд и за двата обекта?Благодаря предварително на всички включили се.
Но тррябва да има издаден служ.номер на чужденец,който да се обвърже с Булстата.Иначе няма как да се подава информация в НАП.
Колеги,от НАП отговориха,че това може  да стане само с нот.заверено пълномощно.
Благодаря Ви Irenabrili и  Pupeshche.Аз също се подвоумих,за акредетириния представител,защото юридическото лице е с българска регистрация.А за управлението още не съм наясно.
Здравейте! Може ли да помогнете с мнение по следния въпрос: ООД учредено в България,управителя е германски гражданин,който си живее там.Иска да регистрира ООД-то по ЗДДС. Трябва ли упълномощеното лице да е акредитиран представител в този случай или с обикновено пълномощно с нотариална заверка.
Въпросът ми е следния: Майка,която е на 2-ри ТД при нас,на 4 ч,от м.08/от средата/ излиза в отпуск за гледеае на дете до 2 г.Не съобразих,че това обезщетение може да се ползва само на едно осонвание-по основния ТД,от където са подали декларация,и също съм подал.Естествено-отказаха го.Но въпросът ми е,дали да продължавам да я водя в отпуск по чл.164 и да подавам така информацията за персоналния рег.на НОИ или да коригирам м.08,като я водя в платен отпуск.Кое ще е правилно.Дали е редно в двете фирми да ползва отпуск на различни основания.Благодаря предварително на включилите се!
 :Колеги,чувал ли е някой от вас за този тип договори "Алфа трак".На мой познат предложиха да кара автовоз в Германия с такъв договар.За мен е нещо ново.Ако накой знае нещо по въпроса,моля да сподели.smile1